Vem vill vara junior? En podcast av Doro

Categories

podcast

Archives

2018
October
May
April

2017
October
June

2016
July
June
May
April
January

2015
December
November
February
January

2014
December
September
August

August 2022
S M T W T F S
     
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Syndication

Han är Sveriges förste katolske biskop av svensk börd sedan reformationen och den första svenske kardinalen någonsin. 2017 utsågs han till Årets Svensk av tidningen Fokus. Hur är livet bland kardinalerna och nära Påven i Rom?

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 33_Anders_Arborelius_katolsk_biskop_och_kardinal.mp3
Category:podcast -- posted at: 11:59pm CEST

Marianne Mörck fick en helt ny publik som karaktären Birgitta i teveserien Bonusfamiljen. Som sångerska, skådespelerska och regissör har hon roat och underhållit i decennier och uppdragen fortsätter att ramla in. 

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

 

 

Direct download: 32_Marianne_Morck_skadespelerska.mp3
Category:podcast -- posted at: 2:08am CEST

Barbro Westerholm är en av våra mesta riksdagspolitiker och nu inne på sig sjunde mandat period. Med många strängar på sin lyra utbildade sig Barbro från början till läkare. Därefter blev det medicinsk forskning och utnämning till generaldirektör på Socialstyrelsen innan hon blev politiker och riksdagsledamot. Barbro har alltid vågat sticka ut hakan i frågar som hon tror på och kampen mot diskriminering i olika former går som en röd tråd genom Barbros livsgärning - inte minst arbetet mot diskriminering av äldre i samhället.

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 31_Barbro_Westerholm_riksdagsledamot.mp3
Category:podcast -- posted at: 3:03am CEST

Lasse är låtskrivare, artist och programledare. Han har varit i musikbranschen i 50 år, har skrivit över sjuhundra låtar varav sjuttio har legat på svensktoppen och hela fem har vunnit melodifestivalen. Bland dessa märks ”Främling" med Carola Häggkvist och "Bra vibrationer" med Kikki Danielsson. Han är ett energiknippe som ger järnet i alla lägen och vill ha ut mesta möjliga av livet. Denna podd är inspelad inför publik i Lund.

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 30_Lasse_Holm_musiker.mp3
Category:podcast -- posted at: 1:38am CEST

”Änglahunden” var länge hans allra mest kända hit. Men efter att ha tävlat i melodifestivalen med låten ”Guld och gröna skogar” har ingenting varit sig likt. Hör Hasse Andersson berätta om den sanslösa framgången, om vad mötet med barn- och unga betyder för honom, om alla turerna runt melodifestivalen men också om att leva med diabetes. Hasse har också en hälsning till oss alla: om att ta var på livet - varje dag.  

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 29_Hasse_Andersson_musiker.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:23am CEST

Elaine Bosak är lärare, kulturälskare, ungdomarnas bästa vän och mamma till artisten, Jason Diakité - eller Timbuktu som är hans artistnamn. Jason skriver i en uppmärksammad biografi om kampen för att hitta identiteten som son till en vit mamma och en svart pappa. Vad väcker detta för tankar hos Elaine? Hör hennes berättelse om hur det var att som vit kvinna gifta sig med en svart man och flytta från New York till Sverige på 60-talet. Om rasism, fördomar men också om kärleken till familjen, barnen och kultur i alla dess former.

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 28_Elaine_Bosak_larare_kulturalskare__mor_till_Jason_Diakite.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:41am CEST

Han älskar vargar, twitter och är svag för godsaker. Men mest känd är fd överåklagaren Sven-Erik Alhem för att ständigt kasta sig ut i debatten. Vardagsbrott och trafikbrott upprör honom. Och han tvekar inte att sticka ut hakan i debatten trots alla påhopp i sociala medier. Vi möts i Malmö för att prata om hans engagemang, vad det kommer ifrån, vad det kostat, men också vart det har tagit honom.

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 27_Sven_Erik_Alhem_Debattor.mp3
Category:podcast -- posted at: 11:38pm CEST

Siw är en av våra allra mest folkkära artister och har stått på scen sedan hon var 16 år. Idag är hon 81 och har precis haft nypremiär på showen ”Tillsammans - 183 år på scenen” med Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Ann-Louise Hansson. Här berättar Siw Malmkvist om samarbetet mellan de tre stjärnorna, om hur det var att växa upp i barnrikehus med åtta syskon, om sin aldrig sinande nyfikenhet, men också om att känna osäkerhet trots sin stora framgång. 

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för seniorer.

Direct download: 26_Siw_Malmkvist_Artist.mp3
Category:podcast -- posted at: 7:50pm CEST

25 Gert Wingårdh, arkitekt

Gert Wingårdh är Sveriges utan tvekan mest kände arkitekt. Dels för de spektakulära och vackra byggnader och projekt han skapat och dels för att han ofta syns och hörs i media. Inte minst då han är programledare för SVT:s Husdrömmar. Men han gillar också att debattera stadsbyggnad och arkitektur.

 

Gert tog emot mig på sitt trevliga kontor i centrala Göteborg, mitt mellan alla resor, ritningar och projekt. Vi pratade om höghus och 1700-talsgårdar, om hur jobbet påverkat hans äktenskap och om hans roll i rampljuset.

 

Podcasten ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för alla åldrar.

 

Direct download: 25_Gert_Wingardh_Arkitekt.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

24 Barbro Bobäck, världens snabbaste 70-åring

Barbro Bobäck återupptäckte sprinterlöpningen då hon började närma sig 70 år. Men det visade sig att talangen hon haft som tonåring fanns kvar och på bara ett par år blev hon snabbast i världen i sin åldersgrupp.

 

Hon visar bättre än någon annan att det aldrig är för sent att börja eller återuppta en hobby, en träningsform eller en aktivitet. Efter ett stillsamt liv som lärare reser hon nu jorden runt och springer med lätta steg mot nya medaljer.

 

Podcasten görs av Doro som gör smarta och lättanvända telefoner för alla åldrar. Följ Doro på FaceBook så missar du inga nyheter, tips eller tävlingar.

 

Direct download: 24_Barbro_Boback_Varldens_snabbaste_70-aring.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

23 Catharina Ingelman Sundberg, författare

Hon hade levt ett liv under ytan och forskat och studerat marinhistoria, baserat många historiska böcker på sina kunskaper och intressen. Men så för några år sedan dök hon upp över ytan och blev ett allmänt känt ansikte då första boken om Pensionärsligan gjorde braksuccé.

 

Hon tog en grupp i samhället som sällan omskrivs som hjältar eller särskilt spännande och gjorde dem till huvudpersoner och lät dem både skapa spänning och humor. Catharina Ingelman Sundberg har som ingen annan lyft pensionärerna i skönlitteraturen. Nu arbetar hon på nya idéer som kanske inte nödvändigtvis innehåller samma hjältar eller antihjältar.

 

Vem vill vara junior? är en podcast som ges ut av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för alla. Lär dig mer i Doros Smartphoneskola som är enkla guider för den som känner sig osäker på hur man använder en smartphone

Direct download: 23_Catharina_Ingelman-Sundberg_forfattare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

22 Claes Schmidt/Sara Lund, föreläsare och inspiratör

Hen gick från att vara man till att vara människa. Efter att i många långa
år gömt sin transpersonlighet tog Claes Schmidt steget fullt ut på äldre
dagar och möttes av många oväntade reaktioner. Mest positiva och det gör
hen än idag.

Under namnet Sara Lund föreläser hen om mångfald och olikheter för fulla
hus runt om i landet. Inspirerar människor att utmana sina fördomar och att
stå för vem de är. Jag tog emot SaraClaes i min studio i Malmö och fick
många skratt och nya spännande tankar.

 

Vem vill vara junior? görs av Doro som gör smarta och användarvänliga telefoner för alla generationer. Läst mer om My Doro Manager och hur man via den appen kan hjälpa en ovan smartphoneanvändare.

 

Direct download: 22_Claes_Schmidt_Sara_Lund_forelasare_inspirator_och_forfattare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

21 Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz

Charmige Olle Jönsson tar emot i sitt hem i de nordöstra skogarna av Skåne. Bland ringande klockor och blänkande guldskivor pratar vi om röstens kraft, om hans livslånga revanschlusta och om hur han gillar att bli parodiserad.

 

Olle Jönsson är sångare och frontman i dansbandet Lasse Stefanz, ett av Sveriges mest framgångsrika inom genren, om inte det allra mest framgångsrika till och med. I mer än halva livet har han åkt fram och tillbaka mellan folkparker och dansbanor för att underhålla, och har inga planer på att sluta än på länge.

 

Podcasten görs av Doro, som med sin smarta smartphoneskola vill hjälpa nybörjare i smartphonevärlden att få en snabb och enkel start. LÄs mer om Doros telefoner och tjänster på www.doro.se

 

Direct download: 21_Olle_Jonsson_Sangare_i_Lasse_Stefanz.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

20 Ingela Pling Forsman, textförfattare och låtskrivare

Alla som någon gång sett en Schlagerfestival vet vem Ingela Pling Forsman är. Med sina 39 bidrag är hon minst sagt etablerad i sammanhanget. Men hon har skrivit texter till så mycket mer; musikaler, filmöversättningar och en hel massa andra låtar.

 

Pling tog emot mig i sitt vackra hem i Stockholm och där pratar vi om allt från kärleken för Mallorca till vilken av hennes låtar hon idag nästan skäms för.

 

Podcasten görs av Doro, som gör användarvänliga mobiltelefoner för alla åldrar. Läs mer på www.doro.se om deras utbud. Inte minst om den nya Doro 8030 som är en smartphone som passar perfekt för den som är lite osäker på om hen klarar av en sådan. Lättare att använda än andra på marknaden.

 

 

Direct download: 20_Ingela_Pling_Forsman_Textforfattare__Latskrivare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

19 Ingrid Lindgren, journalist & webbentreprenör

I denna säsongspremiär av Vem vill vara junior träffar jag Ingrid Lindgren. Hon är en prisbelönt journalist som inte ville sluta skriva då hon gick i pension, utan startade Sveriges första nätmagasin för seniorer- Nyfiken Grå.

 

Hon är en spännande människa med en modern och framåtblickande syn på samhället.

 

Vem vill vara Junior görs av Doro. Läs mer om den nya Doro 8030 på doro.se. Det är en användarvänlig smartphone med ett logiskt gränssnitt som passar även den ovana. Och dessutom till ett mycket bra pris.

 

Direct download: 19_Ingrid_Lindgren_Journalist__Webbentreprenor.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

18 Percy Nilsson, entreprenör

Entreprenören Percy Nilsson är en man som ofta syns och hörs, han har stora visioner och genomför stora projekt. Han sticker ut hakan då han tror på något och än så länge har han inte behövt äta upp det.

 

Percy Nilsson är en upptagen, energirik och engagerad företagare som inte dragit i någon bromskloss, fastän han passerat 70-årsstrecket med ett par år. Vi pratar om allt från revanchlusta till varför han har ett giraffhuvud hängande på väggen på kontoret.

 

Podcasten presenteras av Doro - läs mer om utbudet av smarta och användarvänliga telefoner på doro.se

 

Direct download: 18_Percy_Nilsson_Entreprenor.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

17 Bodil Jönsson, professor emerita, forskare och författare

Lundaprofessorn Bodil Jönsson är en av våra mest kända och ansedda akademiker. Hon har rehabiliteringsteknik i grunden, men har utvecklat tankar om tid, åldrande och nästan livsfilosofi i sina böcker, sommarprat och artiklar.

 

Hon är aktuell med boken Leva livet hela livet och sin ständigt intressanta blogg på bodiljonsson.se. Samtalet kretsar mer kring hennes tankar än kring henne själv och är ett lite annorlunda Vem vill vara junior- men helt klart ett av de intressantaste.

 

Inspelningen gjordes våren 2015.

 

Direct download: 17_Bodil_Jonsson_Professor_emerita_Forskare__Forfattare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

16 Amelia Adamo, entreprenör och tidningsmakare

Få tidningsmakare har ett så välkänt namn som Amelia Adamo. Hon revolutionerade magasinssverige med sina perfekt tajmade tidningsidéer och än idag är magasinet som bär hennes namn ett starkt stående varumärke.

 

Men Amelia har inte fått framgången serverad på silverfat, utan arbete och en stor portion bra känsla har lett henne till dör hon är idag.

 

Intervjun gjordes våren 2015, sedan dess har dessvärre Amelias mamma gått bort, en kvinna vi pratar om i samtalet.

 

Podcasten görs i samarbete med Doro, som tillverkar smarta telefoner för alla som värdesätter användarvänlighet och ny teknik. Läs mer på www.doro.se

 

Direct download: 16_Amelia_Adamo_Chefredaktor__Journalist.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

15 Bengt Frithiofsson, vinkännare och TV-profil

Han har blivit hela Sveriges egen sommelier, Bengt Frithiofsson. De viner han rekommenderar får Systembolaget se till att bunkra upp med och ger han ett vin fem solar är det garanterat en succé för tillverkaren.

 

Han har synts i rutan nästan lika länge som TV4 funnits som kanal och under åren har han byggt upp ett varumärke som klingar bra smak. Bengt jobbar mer än någonsin nu- och han gör det för att han älskar det, inte konstigt då jobbet går ut på att ära och dricka gott i huvudsak

 

Podcasten görs av Doro. Läs mer om utbudet av användarvänliga och enkla mobiltelefoner på www.doro.se

 

Direct download: 15_Bengt_Frithiofsson_Vinkannare__TV-Profil.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

14 Jan Hodann, Biståndsarbetare & Cirkusartist

Historien om Jan Hodann skulle vara nog intressant för ett helt avsnitt om vi bara pratat om hans yrkeskarriär inom Olof Palmecentret, där han rest jorden runt för att hjälpa motståndsrörelser och demokratiska röster komma till tals. Fascinerande historier från världens alla hörn. Men då andra skulle valt att varva ner i gamla Svedala efter ett fantastiskt yrkesliv, valde Jan Hodann att utbilda sig till cirkusartist, på en skola där han var 45 år äldre än sina klasskamrater. Så då går det inte låta bli att vilja låta alla er lyssnare ta del av hans berättelse.

 

Ni kanske inte hört talas om Jan Hodann innan, men ni kommer vilja höra hans historia.

 

Vem vill vara Junior? ges ut av Doro. Här kan du läsa mer om nya Doro Liberto® 825 – en smartphone som tänker som du.

 

Direct download: 14_Jan_Hodann_Bistandsarbetare__Cirkusartist.mp3
Category:podcast -- posted at: 1:00am CEST

13 Elisabeth Höglund, Journalist

Elisabeth Höglund är en av våra mest kända och erkända journalister. Hon har jobbat på SVT under större delen av karriären och rapporterat från världens alla hörn. Idag skriver hon krönikor på sin egen blogg, målar och modererar på olika event. Men hon känner att hon inte är riktigt klar med nyhetsjournalistiken och tycker att det är fel att hon inte är lika önskad bland redaktionerna längre.

– Jag har aldrig varit en bättre TV-reporter än när jag slutade på Aktuellt 2008. Man tror att bara för att man blir gammal så blir man sämre och sämre, i alla fall i det här yrket. Jag kan säga att jag har blivit bättre och bättre. Mer och mer djärv och modig och med mer kunskaper att bygga på.

 

Intervjun gjordes i mars 2015 och avsnittet avslutas därför med en kortare uppdatering med Elisabeth om vad som hänt sedan dess.

 

Vem vill vara Junior? ges ut av Doro. Här kan du läsa mer om nya Doro Liberto® 825 – en smartphone som tänker som du.

 

Direct download: 13_Elisabeth_Hoglund_Journalist.mp3
Category:podcast -- posted at: 11:25am CEST

12 Lill Lindfors, artist

Lill Lindfors behöver knappast någon närmare presentation. Hon har funnits i rampljuset och allas våra medvetanden i många årtionden nu. Med en röst och ett uttryck som ingen annan kan hon trollbinda sina lyssnare.

 

Hon tog emot hemma i sin lägenhet på Gärdet i Stockholm och bjöd på både mat och sig själv. Ett samtal om hur hon blickar tillbaka för att kunna utvecklas i framtiden. Om jazz och om tappade klänningar. Och så om varför hon måste byta från italienska till ryska skor…

 

Direct download: 12_Lill_Lindfors_artist.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

11 Malcolm Dixelius, journalist och dokumentärfilmare

Han kan mer om Ryssland än de flesta andra här i Sverige. Journalisten Malcolm Dixelius har varit rysslandsresenär i sex decennier och utrikeskorre i Moskva i nio år. Nu har han flyttat hem igen och producerar dokumentärfilmer och böcker om såväl Östeuropa som de bortglömda i det svenska samhället.

 

Under samtalet berättar han om hur Kreml försökte värva honom och påverka honom, varför Ryssland inte kan starta krig och varför ett intresse eller en kärlek kan hålla en vid liv längre än man tror. Och så avslöjar han det oväntade namnet på vem han själv vill starta en podcast med.

 

Direct download: 11_Malcolm_Dixelius_Journalist__dokumentarfilmare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

10 Theodor Kallifatides, författare

I detta det tionde avsnittet träffar vi författaren Theodor Kallifatides. En man vars skrivna språk är fantastiskt och vars formuleringar inspirerar till att skriva mer och friare. Han har givit ut fler än 30 böcker i vitt skilda genrer. Men kanske är han mest älskad för sina böcker som skildrar hans eget liv. 

 

Han tog emot i sin fantastiska skrivarlya på söders höjder i Stockholm och vi hade ett samtal om språk och berättande om kärlek och om utanförskap. Och om varför den senaste romanen kanske blir den sista...

 

Direct download: 10_Theodor_Kallifatides_Forfattare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

09 Ulla Lemberg, fotograf & dokumentärfilmare

Ulla Lemberg var Sveriges första kvinnliga pressfotograf och har under sitt liv sett hela världen genom sin lins. Hon har dokumenterat kvinnors vardag och det vardagliga livet både här hemma och ute i världen. För bara några år sedan gjorde en upplevelse under ett uppdrag att hon sadlade om och la stillbildskameran på hyllan. Nu viger hon sitt liv åt att bekämpa barnprostitution och arbetar med film och annan media för att öka medvetenheten om ämnet.

 

Vi rör oss mellan komiska anekdoter på sportevenemang till starka känslor och tankar kring hur lovet som dokumentär fotograf påverkar en.

 

Direct download: 09_Ulla_Lemberg_fotograf__dokumentarfilmare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

08 Kay Pollak, Regissör och föreläsare

Kay Pollak är erkänd och välkänd av två anledningar. Han har gjort sig ett namn som filmregissör trots att han regisserat endast fyra långfilmer, men en av dem var den Oscarsnominerade fantastiska "Så som i himmelen" så det är väl inte så konstigt. Han är också en av Sveriges mest framgångsrika föreläsare inom den kategori som kan kallas självhjälp. Han har hjälpt tusentals människor att hjälpa sig själva och är mycket efterfrågad som inspiratör och föreläsare.

 

I Vem vill vara junior pratar han och journalisten Pelle Estborn om att den nya filmen "Så och på jorden" är ytterligare mer bara en "ren Kay Pollakproduktion", om att han tycker att undertexter förstör filmupplevelsen och hellre ser att hans filmer dubbas, om att han inte egentligen lever som han lär, men faktiskt läser sina egna böcker med ganska korta mellanrum, samt om hans ångest inför att kallprata i sociala sammanhang.

 

Direct download: 08_Kay_Pollak_Regissor__forelasare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

07 Evy Palm, långdistanslöpare

Evy Palm är en löparlegend. Hon startade sin karriär då hon sedan länge passerat 30 och debuterade i landslaget som 41-åring. Hon dominerade långdistanslöpningen under ett decennium och trots att hon var äldre än både den tidens och dagenslöpare står sig hennes tider än idag. Bland annat är hon trea i Sverige genom tiderna på marathon. Evy springer nu som 72-åring tre gånger i veckan, men håller också löpkurser och träningar på löpläger, samt föreläser om sin fantastiska resa.

 

I Vem vill vara junior berättar hon om hur hon togs emot i världseliten som 40-plussare, om fördelarna med att börja sent i livet och om hur hon lyckades slå Ingemar Stenmark i en fysisk utmaning i Mästarnas mästare.

 

Direct download: 07_Evy_Palm_Langdistanslopare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

06 Sven Melander, Komiker, journalist och skådespelare

Sven Melander är en av våra mest folkkära underhållare. Han är journalist, programledare, komiker och skådespelare. Hans karaktärer har roat oss sedan början av 80-talet. Men han har också åsikter – starka sådana!

 

I det sjätte avsnittet av ”Vem vill vara junior?” säger han vad han verkligen tycker om alliansens politiker och 68-rörelsen i Sverige, mot fetthetsen i media och svenska unga komiker och också om vad han verkligen tycker om selleri. Samtalet går mellan starka känslor och lättsamma anekdoter och ni får både skratta och höra ett sanningens ord.

 

Direct download: 06_Sven_Melander_Komiker_Journalist__Skadespelare.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

05 Carl-Jan Granqvist, krögare och TV-profil

Carl-Jan Granqvist är en man som njuter av livet. En entreprenör med både utstrålning och smakkänsla. Han drev sin första restaurang som svartklubb i föräldrahemmet då han hade FF men har kommit långt sedan dess. Via antikviteter, Grythyttan, restaurangutbildning, vinkällare och andra projekt som förgyllt hans liv har han idag kommit till en position där vi mest känner honom som radio och TV-profil med sinne för smak och stil.

 

I det femte avsnittet träffar jag denne givmilde man i Vinkällaren Grappe i Stockholm där han bjuder på såväl en mängd sköna anekdoter som kalvlägg med tillhörande Bordeaux. Vi pratar också om den åldrande kroppen om hans okonventionella syn på kärnfamiljen.

 

Direct download: 05_Carl_Jan_Granqvist.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

Susan Lanefelt blev inspirerad av Jane Fonda under en resa till USA och tog med sig gympingen till Sverige. Under de pass hon höll i sina föräldrars källare upptäcktes hon av en TV-producent från SVT och resten är som man säger historia. Susan blev ”kniiip” med hela folket och startade en träningstrend som håller i än idag. Hon själv har passerat 70-strecket men håller fortfarande egna pass nästan varje dag i veckan. Hon mår bättre än någonsin och det sprudlar livsglädje ur henne.

 

Jag träffade henne efter ett pass på Sturebadet i Stockholm, fräsch som en tonåring och fylld av saker att berätta. Jag hoppas ni både blir inspirerade och känner beundran för denna kvinna. Det gör jag!

 

Direct download: 04_Susan_Lanefelt_gympinginstruktor_och_TV-personlighet_2.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

03 Lasse Åberg, konstnär, filmskapare och musiker

Finns det någon person som är mer folkkär än Lasse Åberg? Allkonstnären som finns i alla svenskars hem, antingen som konstverk, i högtalarna eller i tankarna varje gång det är dags att boka en resa till solen eller snön. Lasse Åberg är grafiker egentligen, men egentligen är det upp till varje person att välja vad han är för just honom eller henne.

- Om man ska bli en framgångsrik konstnär ska man vara exklusiv, jag är nog mer inklusiv, förklarar han angående folkligheten i hans konst.

 

Tyvärr hade jag lite strul med tekniken under inspelningen och ljudkvalitén är inte den samma som ni är vana med. Jag hoppas ni har överseende med det och kan njuta av samtalet ändå.

 

Direct download: 03_Lasse_Aberg_konstnar_filmskapare_och_musiker.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

02 Madeleine Månsson Sveriges äldsta DJ

Hon började om sitt liv då andra går i pension. Madeleine Månsson går numera stundtals under namnet DJ Madeleine och får dansgolven att gunga med musik som är modern, men älskas av de 50+are som frekventerar hennes klubb Glorias. Från att ha vårdat sin sjuke man under nio år till hans död gick hon via gymet till att ha hittat ett helt nytt liv som Sveriges äldsta kvinnliga DJ. Och det får henne att känna och sprida livsglädje genom dans och musik.

 

- Det finns så många projekt jag vill hinna med att göra nu. Jag känner mig yngre idag än jag gjorde för 20 år sedan och jag vill gärna dela med mig av det jag lärt mig. Jag tycker man aldrig ska jämföra sig med äldre eller yngre utan göra det bästa av den ålder man är i just nu.

 

Direct download: 02_Madelein_mansson_Sveriges_aldsta_DJ.mp3
Category:podcast -- posted at: 12:30am CEST

01 Viveca Lärn författare

Den alltid lika  vänliga Viveca Lärn pratar om hur hon fortfarande hittar inspiration i sin närhet, om en nyfunnen entusiasm för kajakpaddling och  hur det är att ha ett barnbarn som ”teknisk agent”. Hon avslöjar hur hennes livliga fantasi påverkade henne under tiden som journalist och hur det ledde henne till författaryrket eftersom hon alltid haft svårt att hålla sig till sanningen då hon skriver.

 

- När jag skrev journalistiska texter var det solklart att försöka hålla sig till sanningen, men jag hade ibland svårt för det. Om man skulle ut och skriva om något som hade hänt på stan, så var det roligt att lägga till någon människa som sa något som var intressantare än de man faktiskt träffade. Det gjorde jag ofta och det var därför jag insåg att jag borde bli författare istället, säger Viveca Lärn med ett skratt i "Vem vill vara junior".

 

Direct download: 01_Viveca_Larn_forfattare.mp3
Category:podcast -- posted at: 4:35pm CEST

1